Branschen blomstrar i kompetensbristen: ”Många som knackar på”

SKELLEFTEÅ. I kompetensbristens Skellefteå finns en tydlig vinnare – bemanningsbranschen. ”Många vill testa på industrin”, säger Freja Bröste, platschef på Konsultia. 

Text: Jens Kärrman

Foto: Simon Eliasson

Arbetslösheten är låg i Skellefteå, samtidigt som det finns massor av lediga jobb. Bristen på folk innebär högkonjunktur för bemannings- och rekryteringsbranschen. De senaste åren har flera nya aktörer från södra Sverige sökt sig till Skellefteå, men också till orter som Piteå och Luleå. 

”Det poppar upp nya kontor hela tiden. Det är många som knackar på dörren. Vår bransch växer med det här och just nu finns det jobb för alla. Det är ju här det händer”, säger Freja Bröste, platschef på Konsultia. 

Bolaget är specialiserad på industrin och med huvudkontor i Umeå är Konsultia en av de tyngre lokala aktörerna. De senaste åren har företaget haft en stark tillväxt och ökat omsättningen från 175 till 400 miljoner kronor. Bland kunderna finns Gruv- och smältverkskoncernen Boliden.

För att, trots arbetskraftsbrist, få fram tillräckligt mycket folk till industrin har Konsultia tillsammans med kunderna jobbat mycket med att sänka trösklarna. I stället för detaljerade krav på olika utbildningar och behörigheter har man ställt sig frågan om det är möjligt att själva utbilda ny personal. 

”De yngre människorna som kommer ut från skolan är inte rädda för att testa, de är inte rädda för att röra på sig. Sedan har Northvolt bidragit”, säger Freja Bröste. 

För att få ännu bättre fart på arbetsmarknaden efterlyser hon bättre kommunikationer. Och då är det framför allt Norrbotniabanan som avses. Med halverade restider skulle arbetsmarknadsregionen kring Skellefteå vidgas dramatiskt. 

”Hade vi haft Norrbotniabanan hade det varit mycket enklare att pendla från fler orter. Den hade gärna fått finnas på plats redan”, säger Freja Bröste.

”Vi har sett över kravprofilen för att kunna bredda blicken. Det finns många som vill testa på jobb i industrin, men som inte riktigt vågat. Jag tycker att företagen i Skellefteå kommit ganska långt med detta, antagligen för att man varit tvungen”, säger Freja Bröste. 

Det arbetet har varit framgångsrikt, inte minst har Konsultia nu många kvinnor bland sina anställda på olika industriföretag i Skellefteå. Många av dem kommer från välfärdsjobb. Arbetsmarknaden i Skellefteå är mycket rörligare i dag än för bara några år sedan.

Artikeln i sin helhet: https://www.di.se/nyheter/branschen-blomstrar-i-kompetensbristen-manga-som-knackar-pa/